logo

Ilia Belianko

Een korte introductie

Geboren in 1974 in St. Petersburg, Rusland, volgde zijn eerste pianolessen op 5-jarige leeftijd. Sindsdien studeerde hij piano en zong in koren. In 1982 Startte hij de opleiding koordirectie bij de speciale muziekschool Rimsky Korsakov.

Na zijn emigratie naar Israel voltooide hij zijn studie aan de Thalma Yalin School of Arts in Tel Aviv (1990-1993). In 2001 Studeerde Ilia af aan het Jerusalem Academy of Music als orkestdirigent. Van 2004-2006 volgde hij een opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde daar in 2006 zijn diploma koordirectie.

In 1996 begon Ilia zijn werkzame leven als dirigent van verschillende koren en orkesten, ‘Ma ale Adumin Chambre Choir’, Kamerkoor van de Music Academy in Jerusalem, Jerusalem’s vocaal ensemble ‘Domino’. In Nederland, waar hij sinds 2004 woont, is hij dirigent van het Voorhouts Kamerkoor, het Klein Byzantijns koor in Utrecht, Koninklijk Toonkunstkoor Concordia Leeuwarden, St.Cicilia koor De Rijp, Venlo’s Symfonieorkest (tot 2011), Amsterdams Synagogaal Koor en anderen. Samenwerkingsprojecten met het Noord Nederlands Orkest, Nieuwe Filharmonisch Orkest, Eick en Linde en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA).

In 2005 won Ilia een laureaat bij een internationale wedstrijd voor dirigenten in Riga. Twee keer won hij een studiebeurs van de America-Israel Cultural Foundation: In 1990 voor piano en in 1999 voor koordirectie.